Search
Close this search box.
Работа-в-Германия-EASTA

Работи в Европа. Работи в Германия.

Колко струва живота в Германия?

Германия е популярна дестинация за чужденци благодарение на високото качество на живот и достъпните си цени. Все пак няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като той варира значително в зависимост от града или градчето в Германия, в което ще живеете. 

Средно хората в Германия плащат около 15-20 евро на ден за стоки от първа необходимост като храна, транспорт и жилище. Имайте предвид, че тази цифра може да варира в зависимост от начина ви на живот и индивидуалните ви нужди. Въпреки че разходите за живот в Германия могат да варират в зависимост от града, в който живеете, като цяло те ще са са по-ниски в сравнение с други западноевропейски държави.

Някои комунални услуги могат да бъдат по-скъпи в Германия. Това важи особено за електричеството. 

Разбира се, има начини да намалите разходите си. Например можете да спестите от сметката си за ток, като използвате енергоспестяващи уреди и изключвате осветлението, когато напускате жилището си. Освен това повечето сгради в Германия са топлоизолирани и/или са оборудвани със слънчеви панели.

Няколко са сметките, свързани с немския начин на живот, с които чужденците може да не са свикнали. Една от тях е Rundfunkbeitrag, или такса за обществено радиоизлъчване. Това е месечна такса в размер на 18,36 EUR, която всяко домакинство в Германия трябва да плаща, за да подпомогне финансирането на обществените радио и телевизия.

Определено има райони в Германия, където животът е скъп, но като цяло Германия не е скъпа страна за живеене. Разходите за жилище и храна са сравнително ниски, а общественият транспорт е достъпен. Разбира се, има някои неща, които са по-скъпи, отколкото в други страни (например здравеопазването), но като цяло страната е сравнително достъпно място за пребиваване.