Search
Close this search box.
Географско положение и климатични условия на Германия

Работи в Европа. Работи в Германия.

Географско положение и климатични условия на Германия?

Германия е разположена в Централна Европа, между Франция и Полша. Граничи със Северно море на север, с Чешката република и Австрия на изток, с Полша и Швейцария на югоизток, с Франция и Люксембург на юг, с Белгия и Нидерландия на запад и със Скандинавия (Швеция, Норвегия) на северозапад. Германия граничи и с Дания на югозапад.

При споменаването на думата “Германия” може да си представите високи планини, кристално чисти езера и живописни зелени долини. 

Голяма част от територията на Германия обаче е много земеделска и няма хълмисти или планински райони. 

Северногерманската равнина се простира от Нидерландия чак до Чешката република и се пресича само от няколко ниски планински вериги. Този регион се характеризира с обширни полета с пшеница, ечемик и рапица.

Централногерманските възвишения са поредица от ниски планински вериги, които се простират от изток на запад в цялата страна. В тях се намират много живописни села и са популярни туристически дестинации.

Баварските Алпи са най-високата планинска верига в Германия и предлагат зашеметяващи гледки и отлични възможности за каране на ски.

Климатът в Германия може да се обобщи като умереноконтинентален и морски. 

Средната температура през зимата е около 3 градуса по Целзий, докато средната температура през лятото е около 18 градуса по Целзий. 

Валежите са сравнително равномерни през цялата година, като най-много дъжд пада през месеците от октомври до декември. 

Средната температура през януари е около 1 °C (34 °F), а през юли – около 18 °C (64 °F).

Повечето региони на Германия се радват на повече от 250 до 300 слънчеви дена годишно.